svētdiena, 2010. gada 29. augusts

60/101 - Sikspārņu medībās

Ar šo tiek ievilkts pirmais ķeksītis manā 101 lietas sarakstā. Vakar vakarā biju Siguldā vērot sikspārņus (vairāk par pasākumu šeit).

Jau sen, kopš skolas laikiem esmu vēlējusies redzēt sikspārņus. Vai nav viņi fascinējoši? Vienīgie zīdītāji, kas pielāgojušies lidošanai, un vēl ar tādiem mītiem apvīti (vampīrmītiem, protams). Kādreiz, kad dzīvoju Siguldā, dzīvoju nu.. 100 metrus no sikspārņu ziemošanas vietas, bet nekad netiku tāpat vien redzējusi, un arī speciāli atradusi laiku, lai gaidītu sikspārņu parādīšanos, arī neesmu. Tāpēc tā bija viena no lietām, kuru iekļāvu sarakstā, lai beidzot patiešām atrastu laiku. Un kad vēl labāk doties sikspārņu medībās, ja ne kopā ar zinošiem cilvēkiem?

Ar speciālu ultra skaņas aparātu gājām klausīties. Ekspertuprāt, mēs dzirdējām divus sikspārņus (katrai no sugām ir cita frekvence, un savādāki hmm... kā nez to lai nosauc? - saucieni?) - Natūza sikspārni un Ziemeļu siskpārni (Latvijā kopumā ir sastopamas 16 sikspārņu sugas). Tie, ko mēs redzējām laidelējamies pa ūdens virsu kukaiņu medībās, noteikti bija Natūza sikspārņi. Viņi vakarnakt laidelējās gluži kā cirka zvaigznes, starmešu gaismas un aplausu pavadīti. Dažu labu bērnu arī nobiedēja.


Natūza sikspārnis (Pipistrellus nathusii). (Burvīgais attēls ņemts no naturephoto-cz.eu )

Laikam jau jāatzīstas, ka par sikspārņiem zināju samērā maz. Tik vien, cik ar vienu aci kādos dabas raidījumos redzēts, bet speciāli meklējusi informāciju nebiju. Tāpēc vakar kāri tvēru ikvienu vārdu, un... UN vai Jūs maz ziniet, cik sikspārņi ir interesanti? Labi, būšu konkrētāka - cik neparasta ir viņu pārošanās? Pašā aktā jau nekā unikāla nav, bet viss process kopumā...

Sikspārņi pārojas rudenī (vai dažkārt ziemā, bet par to nedaudz vēlāk), tēviņi aicina mātītes ar īpašiem saucieniem, kuri pat mēdzot būt tik zemā frekvencē, lai arī cilvēks kaut ko sadzirdētu, un protams, kā jau daudzas sugas, ņems priekšā, cik tik varēs; pāri sikspārņi neveido. Un tālāk seko interesantākais. Sikspārņi liekas čučēt ziemas miegu, lai pavasarī, kad celtos, mātītes izmantotu "iekonservēto" spermu un paliktu stāvoklī, turklāt - paliktu stāvoklī tikai tad, ja viņas to gribēs, piemēram, sliktu apstākļu iespaidā, mātīte var izlemt nepalikt stāvoklī, lai aiztaupītu liekas rūpes par bērnu/iem.

Par to pārošanos ziemā, sikspārņu tēviņi, kamēr mātītes guļ, mēdzot šad tad paņemt viņas priekšā miegā. Apzināti, neapzināti, kas to lai zina. Atceros, livescience.com lasīju, ka ASV miega traucējumu klīnikā ārstējot sekssomnijas pacientus, kas pa miegam nodarbojoties ar seksu, bet paši to neatceroties. Ja jau nosaukums iedots, tas nozīmē, ka nav tikai pāris izņēmuma gadījumu.

Tā, lūk, sikspārņiem iet. Lai arī šonakt gulētas vien dažas stundas, rīts bija vienkārši fantastisks. Tā vien dēļ ir vērts piecelties, kad visa pilsēta vēl guļ. Miglas vāli pamazām atkāpjas, putni sveic rītu un smarža.... mmmm.. jā, rudens ir klāt! Mans mīļākais gadalaiks! Un vēl maza gandarījuma sajūta, sarakstā sākot ķeksīšus likt. Jūtu, būs labi.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru