piektdiena, 2010. gada 10. septembris

33/101 - Braila rakstība

Skatos uz punktiņiem un domāju - cik unikāli! Un arī par to, cik jūtīgiem jābūt pirkstiem, lai salasītu rakstīto. Atceros, kā bērnībā trenējos tumsā lasīt. Bet mani pirksti nespēja sajust katru izcēlumu. Jā, atsevišķus burtus varu izšķirt, bet citi saplūst kopā, un tad ej nu zīlē, kas tur bija. Tāpēc Braila rakstā rakstītās ziņas lasu ar acīm. Bet rakstīšanai izvilku no lādes savu veco rakstāmmašīnu.



Nopūtu putekļus, ieliku papīru, un uzrakstīju vēstuli vectēvam. Jau sen to gribēju izdarīt, bet kaut kā nesanāca ikdienā atrast tam brīvu brīdi, tāpēc šo iekļāvu kā punktu savā 101 lietas sarakstā. Un motivācija, saraksta mistiskais spēks nostrādāja.

Nācu arī pie secinājuma, ka tas laikam tāpat kā ar divriteni, aizmirst nav iespējams, un pirksti tik veikli atrada pareizos taustiņus, iegaumēja kombinācijas. Prieks pašai par sevi.

Rīt jādodas uz pastu, meklēt aploksne kā manas 7 lielās lapas loksnes aizsūtīt. Neredzīgo sūtījumi ir bez maksas, nekādas markas nevajag. Vismaz šajā ziņā neviens neko nemēģina ietaupīt, par to prieks.

Bildi ar uzrakstīto vēstuli gan likt neriskēju. Personiskā satura informācijas dēļ. Ja nu kāds no Jums, lasītāji, māk lasīt Braila rakstā.

5 komentāri:

  1. ..man nebija ne jausmas, ka ir pat speciālas rakstāmmašīnas....

    AtbildētDzēst
  2. Tā, tikko no pasta. Laikam ļoti reti kāds sūta vēstules neredzīgo rakstā, jo man gribēja prasīt naudu par pastmarku.
    Vēl man teica, ka tik lielas vēstules uz mājām nenes, žēl vispār, jo diez vai aicinājumus pēc vēstules kāds raksta neredzīgo rakstā.
    Labi, ka cilvēks nav vientuļa sala.

    AtbildētDzēst
  3. skumji, ka tā :( jo piem. Cosmopolitan noteikti ir biezāks un smagāks nekā vēstule...
    gribēju pajautāt, varbūt zini- ir iespēja iegādāties apsveikumus Braila rakstā (piem., Ziemassvētkiem)?

    AtbildētDzēst
  4. Par to, vai var iegādāties apsveikumus, tiešām nezinu, nekad neesmu interesējusies.
    Bet atceros no bērnības bildes no punktiņiem, attēls, ko var sataustīt, tātad, galvenais, lai ir reljefs.
    Apsveikuma vārdi no sirds jau ir galvenais, un to mēs vienmēr rakstam paši, vai ar pildspalvu, vai grifeli, un tā bilde uz apsveikuma atbīdās otrajā vietā.

    AtbildētDzēst